PROJEKT: od 01. 04. 2019 do 31. 12. 2020

Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost

Cilj projekta je čevljarstvo kot obrt izkoristiti v smeri gospodarske in turistične priložnosti območja ter graditi identiteto kraja Žiri v smeri čevljarskega mesta.

"
Žiri, čevljarsko mesto!
"

V Žireh, kraju »na koncu sveta«, je čevljarska obrt temeljna gospodarska dejavnost že od 16. stoletja. Skozi zgodovino je bilo čevljarstvo eden močnejših elementov identitete kraja. Tudi danes je ta obrt za Žiri izjemnega pomena in tam se prepletajo številne čevljarske zgodbe. S pogledom v zgodovino Muzej Žiri javnosti predstavlja čevljarsko zbirko, podjetje Alpina in čevljarska delavnica AK Alojz Karner pa pripovedujeta zgodbo sodobnega čevljarstva.

Z združevanjem čevljarske tradicije, bogatega znanja, ljubezni do čevljarstva in s pogledom, usmerjenim v prihodnost, Alpina izdeluje prvorazredne izdelke, o katerih govori ves svet. Združuje strokovnjake različnih področij, ki z inovativnimi rešitvami razvijajo vrhunsko sodobno športno in modno obutev. V delavnici AK Alojz Karner pa izdelujejo čevlje po meri in v celoti ročno. Ustanovitelj delavnice arhitekt in oblikovalec Aleš Kacin obrtnemu znanju, ki ga je pridobil od deda in izpopolnjeval pri domačih in tujih mojstrih, dodaja sodobno, v arhitekturi in oblikovanju navdahnjeno premišljenost, svetovljanski značaj in brezčasno eleganco.

Glavni namen operacije:

Cilj – Žiri, čevljarsko mesto!

V Žireh ohranjamo in razvijamo čevljarsko identiteto kraja ter bogato obrtno znanje. Tradicionalne obrti in z njimi čevljarstvo nikakor niso stvar preteklosti, ampak so v sodobnem času vedno bolj aktualne. V Žireh so stoletja izkušenj in razvojno znanje stalen navdih za razvoj inovativnih izdelkov. Čevljarstvo že od nekdaj pomembno vpliva na celotno lokalno skupnost, na njen gospodarski, ekonomski in družbeni razvoj. To dejstvo izkoriščamo tudi pri razvoju nove turistične ponudbe, ki obiskovalcem predstavlja  pristno in edinstveno čevljarsko izkušnjo, ki povezuje preteklost s sodobnostjo.

Vabljeni, da doživite in okusite žirovsko čevljarstvo: https://www.alpinashop.si/324/paketi-duo-las

Alpina www.alpinashop.si

AK Alojz Karner www.alojzkarner.com

Finančna podpora operacije:

 

Vrednost celotnega projekta:  516.071,64 €

Vrednost projekta LAS loškega pogorja: 124.439,68 €

Sofinanciranje iz sredstev CLLD za LAS loškega pogorja: 99.955,67 €

 

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovorna Razvojna agencija Sora d.o.o.

Rezultati operacije:
  • Vzpostavljeno sodelovanje čevljarske industrije in tradicionalnega čevljarstva.
  • Novi turistični produkti dediščinskega turizma.
  • Nakup opreme z namenom ohranjanja dediščine.
  • Ohranjena čevljarske dediščine in čevljarska znanja.
  • Povezovanje in skupni nastop na trgu nosilcev dediščinskega turizma na območju v operacijo vključenih LAS.
  • Izdelan načrt promocije Žirov kot čevljarskega mesta.
Kontakti:

Projekt Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost je povezal štiri Lokalne akcijske skupine, ki so na svojih območjih razvijale tradicionalne rokodelske veščine čevljarstva, brivske obrti, mlinarstva in pekarstva ter čipkarstva in rudarstva. Nastala je skupna predstavitvena brošura.

Partnerji:

Deli projekt na socialna omrežja

Vsi projekti

Aktualne razvojne vsebine

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.