Korak k novemu programskemu obdobju

V ponedeljek, 19. 12. 2022 smo se udeležili delavnice ob zaključku izvajanja programskega obdobja 2014 – 2022 in oblikovanja novega programskega obdobja do 2027. Delavnico je organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V prvem delu srečanja so nam bili predstavljeni ključni rezultati LEADER/CLLD programa v iztekajočem se obdobju 2014 – 2022. Izpostavila se je uspešnost programa in pozitivni učinki slednjega na razvoj slovenskega podeželja. Zadnji rok za zaključek vseh obveznosti iztekajočega se programskega obdobja je poletje leta 2025. Na našem LAS računamo, da bomo z obveznostmi obdobja zaključi že v letu 2024.

V nadaljevanju pa se je pozornost namenila prihajajočemu obdobju. Ob koncu meseca decembra je planirana potrditev Uredbe LEADER/CLLD do leta 2027 in njena objava v Uradnem listu RS Slovenije. S tem bo objavljen tudi javni poziv za oblikovanje lokalnih akcijskih skupin za novo obdobje. Tako bomo takoj v januarju pričeli s pripravami na novo obdobje. Čaka nas oblikovanje novega LAS, animacija lokalnega okolja, pisanje strategije lokalnega razvoja (SLR) ipd.  Rok za oddajo SLR je julij 2023, s strani pristojnih organov bodo strategije potrjene do konca leta 2023. Iz EKSRP sklada bo v celoti za izvajanja programa LEADER/CLLD namenjenih 44,43 mio EUR, iz sklada ESRR pa 40,12 mio EUR. Stopnja sofinanciranja za projekte bo pri obeh skladih 80 %.

 

Srečanje smo zaključili z dvema krajšima delavnicami v organizaciji Centra nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS), krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij. V prvi delavnici  smo se seznanili z načinom priprave strateških dokumentov na drugi pa smo se učili učinkovite komunikacije za predstavljanje naših rezultatov dela.

 

Gradiva dogodka so dostopna na https://skp.si/novice/delavnica-za-lokalne-akcijske-skupine?fbclid=IwAR0QMQs72Jjk1RJm_GpsVbPHF5pXFVM-2gqkU2A4XCqlCpzyIM7EI8GTYF0

Deli na socialna omrežja

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.